athlete-clapping-hands-before-deadlift

Κάτι που έχω παρατηρήσει να συμβαίνει, είναι πως ο κόσμος διαβάζει και ενημερώνεται όλο και περισσότερο για την άσκηση.

Αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο και ταυτόχρονα με προβληματίζει αρκετά. Χαίρομαι γιατί όταν κάποιος ενημερώνεται, δείχνει το ενδιαφέρον του για την άσκηση και της δίνει την βαρύτητα που της αξίζει. Ο προβληματισμός μου υπάρχει, γιατί η πληροφορία είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη και αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει μεγάλη σύγχηση στο μυαλό του κάθε ασκούμενου.

Παράδειγμα: ‘’Διάβασα κάπου ότι η αερόβια άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι βοηθάει στην απώλεια λίπους…’’, ‘’Οι υδατάνθρακες μετά τις 6 το απόγευμα αποθηκεύονται σαν λίπος στο σώμα μας…’’, ‘’Τα συμπληρώματα διατροφής είναι επιβλαβή για την υγεία μας…’’. Τελικά τί ισχύει; Καταλαβαίνω, ο όγκος της πληροφορίας είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και οι πηγές είναι αμέτρητες. Οι απαντήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Κοιτάξτε όμως τι απλό συμβαίνει. Με τόσες πολλές διαφορετικές γνώμες και απόψεις, κάποιος πάρα πολύ εύκολα θα μπορούσε να μπερδευτεί. Η πληροφορία είναι πάρα πολύ καλός βοηθός, αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Πρέπει να μπορούμε να κρίνουμε, για να δούμε αν θα συμφωνήσουμε με αυτό που βλέπουμε, ή διαβάζουμε, ή ακούμε. Η σωστή κρίση όμως προϋποθέτει να υπάρχει η γνώση του αντικειμένου. Και επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ειδικοί στον χώρο της άσκησης, είναι λογικό να μην βρίσκονται σε θέση να κρίνουν σωστά. Και έτσι έρχεται το μπέρδεμα…Η συνέχεια; Νομίζω είναι γνωστή σε πολλούς. Αρχίζουμε να κάνουμε πράγματα που εικάζουμε πως είναι σωστά, περνάει ο χρόνος και τελικά καταλαβαίνουμε πως κάτι δε πάει καλά. Εν τω μεταξύ συνεχίζουμε να ακούμε ή να διαβάζουμε και άλλες απόψεις αμφιβόλου ποιότητας, ακολουθούμε τις καινούργιες και κάνουμε τον σταυρό μας να πάει κάτι καλύτερα αυτή τη φορά. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο χάνεται πάρα πολύς κόσμος και δυστυχώς περνάει τον χρόνο του χωρίς να βλέπει το αποτέλεσμα που ονειρεύεται.

Και τώρα θα μου πείτε, εντάξει και τελικά τι να κάνω; Πώς θα βρω τη λύση σε όλο αυτό;
Πρώτον πρέπει να αντιληφθούμε ότι η άσκηση είναι επιστήμη και σαν επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίζεται. Έχει κάποιες αρχές. Δεν υπάρχουν γρήγοροι δρόμοι ή εύκολες λύσεις που θα φέρουν μαγικά τα αποτελέσματα. Υπάρχουν παράμετροι που αν τοποθετηθούν σωστά σε ένα πρόγραμμα και τηρηθούν, τότε θα δούμε αυτό που περιμένουμε. Επομένως το να κάνουμε αναζητήσεις για το γρηγορότερο τρόπο να δούμε το six pack μας ή κάτι αντίστοιχο, δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Θα πάρουμε αμέτρητα αποτελέσματα τα οποία δεν βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσουν το μπέρδεμα που ήδη έχουμε. Μην ξεχνάτε λοιπόν,πως πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο ότι είναι επιστημονικά αποδεδιγμένο και τίποτε άλλο.

Δεύτερον, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στον τομέα της άσκησης για να μπορέσει να σας βοηθήσει. Ο κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός, με άλλες ανάγκες και μόνο ένας καταρτισμένος επαγγελματίας του χώρου μπορεί να τις καλύψει. Μόνο αυτόν πρέπει να εμπιστευόμαστε. Ψάξτε τέτοιους ανθρώπους λοιπόν. Ανθρώπους που αποπνέουν εμπιστοσύνη και επαγγελματισμό και εμπιστευτείτε τους. Και μία συμβουλή από εμένα…Μόλις τους βρείτε, μην σταματάτε να τους ρωτάτε ‘’γιατί;’’. ‘’Γιατί να το κάνω αυτό;’’, ‘’Γιατί να μην κάνω το άλλο;’’. Μην διστάζετε να τους απασχλήσετε. Οφείλουν να σας απαντήσουν και να σας εξυπηρετήσουν. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Και τρίτον, απλά ξεκινήστε! Πολλές φορές ψάχνουμε τόσο πολύ τα πράγματα, τα περιπλέκουμε στο μυαλό μας και καταλήγουμε να μένουμε στο ψάξιμο! Ας μην αναζητούμε το τέλειο πρόγραμμα ή τον τέλειο τρόπο άσκησης. Ξεκινήστε και ναι, ίσως χρειαστεί στην πορεία να γίνουν προσαρμογές σε αυτό που κάνετε. Δεν πειράζει όμως, το πρώτο βήμα θα έχει γίνει. Θα έχετε μπει σε μία σειρά και ότι αλλαγές έρθουν, θα είναι για να κάνετε όλη σας την προσπάθεια ακόμα πιο αποδοτική.

Καλό καινούργιο ξεκίνημα σε όλους λοιπόν!

Leave a Reply

All rights reserved J.Gargalianos 2015