Ακούγονται πλέον σε καθημερινή βάση. Είναι πολλά και διαφορετικά. Μάθε τι είναι ακριβώς τα συμπληρώματα διατροφής, πότε και αν τελικά τα χρειάζεσαι και βρες απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα για τη χρήση τους.

skoni-proteinis-whey

Χρειάζεται να πάρω πρωτεΐνη;

By | Συμπληρώματα Διατροφής | No Comments

”Ρε συ προσπαθώ τόσον καιρό στο γυμναστήριο και δεν βλέπω διαφορά… Μήπως να πάρω καμιά πρωτεΐνη να με βοηθήσει;”

Ίσως να είναι η ερώτηση που ακούγεται πιο συχνά σε όλα τα γυμναστήρια της χώρας. Θα τον βοηθήσει λοιπόν; Και τι είναι πραγματικά αυτή η πρωτεΐνη επιτέλους;
Αυτό που όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να πίνει μέσα από ένα shaker λοιπόν, είναι απλά πρωτεΐνη σε μορφή σκόνης. Αναμιγνύεται σε νερό (για μια πιο light έκδοση), σε γάλα, ή ακόμα και σε χυμό ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός, αλλά και τον προπονητικό του στόχο. Συνήθως αυτά τα ροφήματα περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (από γάλα, σόγια, αυγό), είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες (αναλόγως πάντα και με τα υπόλοιπα συστατικά τους) και το γεγονός ότι βρίσκονται σε υγρή μορφή, κάνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό πολύ πιο άμεση.

Ωραία, τώρα μάθαμε τι είναι. Πώς να τη χρησιμοποιήσεις, όμως, προς όφελός σου; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πρωτεϊνών και το καθένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον δικό του τρόπο, όμως εκεί πάμε σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις (τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενη επικοινωνία μας) που ενδεχομένως να μην ενδιαφέρουν τον μέσο ασκούμενο. Υπάρχει ένα είδος, όμως, που θα μπορούσε να βοηθήσει με πολλούς τρόπους κάποιον που έχει βάλει ενεργά την προπόνηση στην καθημερινότητά του.

Και μιλάω για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την γνωστή whey. Κατά την διάρκεια της προπόνησης ενεργοποιούμε τον μυικό ιστό στην προσπάθειά μας να υπερνικήσουμε κάποια μορφή εξωτερικής αντίστασης. Καθώς λοιπόν είμαστε κάτω από την μπάρα και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ακόμα ένα σετ squat, “καταστρέφουμε” τις μυικές ίνες που είναι υπεύθυνες για την ολοκλήρωση αυτής της κίνησης. Στο τέλος της προπόνησης πρέπει να γίνει αναδόμηση αυτών των “κατεστραμμένων” μυικών ινών. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λόγω της ταχείας απορρόφησής της από τον οργανισμό, είναι ιδανική για αυτήν την αναδόμηση.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγκη για πρόσληψη πρωτεΐνης σε έναν οργανισμό που αθλείται, είναι πολύ πιο επιτακτική από ότι σε έναν που δεν αθλείται. Είναι λογικό με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας να μην μπορούμε να καλύψουμε αυτήν την αυξημένη ανάγκη μόνο από την διατροφή μας. Έτσι ένα shaker με μια γεύση της αρεσκείας μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει εύκολα και άμεσα στο σώμα μας τα απαραίτητα γραμμάρια πρωτεΐνης που χρειάζεται μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Προσθέτοντας, επίσης, μέσα σε αυτό το shaker μια μπανάνα, λίγο φυστικοβούτυρο, λίγο κανέλα για την γεύση και αναμιγνύοντας το όλο με γάλα αμυγδάλου,(μόλις σου έδωσα έναν τέλειο γευστικό συνδυασμό, ιδιαίτερα αν έχεις πρωτεΐνη με γεύση σοκολάτα) μπορεί να γίνει ένα πολύ ολοκληρωμένο μικρό γεύμα για διάφορες στιγμές της ημέρας. Ιδανικό και για τους ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα ή τον χρόνο να καταναλώσουν τροφή σε στερεά μορφή λόγω του φόρτου εργασίας τους ή και για αυτούς που το γιαούρτι με τα φρούτα παρότι εξαιρετική επιλογή, έχει καταντήσει λίγο μονότονη!

Συνοψίζοντας λοιπόν, ναι, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να σε βοηθήσει με διάφορους τρόπους να φτάσεις στο αποτέλεσμά σου και είναι στο χέρι σου να την χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες. Μην ξεχνάς βέβαια, πως για να φτάσεις σε αυτό το πολυπόθητο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αθλείσαι συστηματικά και να διατηρείς τις σωστές διατροφικές συνήθειες καθημερινά. Η πρωτεΐνη, αλλά και οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα, υπάρχει στην διάθεση σου για να σου δώσει μια επιπλέον βοήθεια και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βασιστείς μόνο σε αυτήν και να παραμελήσεις την υπόλοιπη, ουσιαστική προσπάθειά σου.

sympliromata-diatrofis

Tί είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

By | Συμπληρώματα Διατροφής | No Comments

Προεξασκητικά, μετεξασκητικά, αύξησης βάρους, μείωσης βάρους, ενεργοποίησης μεταβολισμού, πρόληψης τραυματισμών και άλλα πολλά…Ναι μιλάω για τα γνωστά σε όλους μας συμπληρώματα διατροφής.

Και τονίζω το ”συμπληρώματα διατροφής” διότι θα ήθελα να γίνει εξ αρχής πολύ ξεκάθαρη η διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτά και τα αναβολικά στεροειδή. Δεν θα μιλήσουμε για ενέσεις και αυξητικές ορμόνες. Αυτά αποτελούν ένα τελείως διαφορετικό φαινόμενο (η εξάπλωση του οποίου για να είμαι ειλικρινής με ενοχλεί ιδιαίτερα) που δεν θα μας απασχολήσει στην σημερινή μας επικοινωνία.

Συμπληρώματα διατροφής, λοιπόν. Ωραία. Τι είναι αυτό; Με απλά λόγια είναι ουσίες οι οποίες συμπληρώνουν την καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητάς του. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Κάποιος μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου. Θα αναγκαστεί να πάρει ένα συμπλήρωμα σιδήρου για να καλύψει τις ανάγκες του. Κάποιος άλλος μια έλλειψη βιταμινών ή μια ενόχληση στις αρθρώσεις του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η καθημερινή μας διατροφή ίσως και να μην είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας, οπότε το να καταφύγουμε στη στη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο, είτε ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είτε όχι.

Ας μιλήσουμε όμως για τα δικά μας. Δεν θέλω να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες του τύπου τι πρωτεΐνη να πάρω ή ποιο λιποδιαλύτη. (Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα κάνουμε αργότερα, γιατί πολλά ακούγονται ενώ τα πράγματα είναι πολύ απλά). Θέλω απλά να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. ”Αθλούμαι συστηματικά. Να πάρω συμπληρώματα διατροφής; Θα με βοηθήσουν σε κάτι;” Βεβαίως και θα σε βοηθήσουν. Όμως όπως λέει και η λέξη είναι συμπληρώματα διατροφής. Δεν πρέπει να στηρίζεσαι σε αυτά αν θες να καταφέρεις να φτάσεις στο στόχο σου. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάς κάτι βασικό. Πού θέλεις να φτάσεις; Γιατί αθλείσαι; Αν θέλεις να αναπτύξεις μια καλή φυσική κατάσταση, να ανεβάσεις λίγο την αντοχή σου και να ”διορθώσεις” κάποια πράγματα που σε ενοχλούν πάνω σου, τότε σε διαβεβαιώνω, μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με μια συστηματική προπόνηση κάποιες φορές την εβδομάδα, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Αν δεν θέλεις να περιοριστείς σε αυτούς τους στόχους και θα ήθελες το κάτι παραπάνω τότε ίσως να χρειαστείς μια επιπλέον βοήθεια. Και αυτό γιατί οι αυξημένες απαιτήσεις, δημιουργούν και αυξημένες ανάγκες και μάλιστα αν θέλεις να φτάσεις όσο πιο κοντά στην δική σου τέλεια εικόνα και η καθημερινότητά σου δεν σε βοηθάει (αυξημένα ωράρια εργασίας, μείωση προσωπικού χρόνου και άλλα πολλά), τότε πίστεψέ με αυτή η βοήθεια θα σου είναι πολύ χρήσιμη.

Ακόμα και τότε όμως, μην ξεχνάς την σημασία της διατροφής. Και μόνο με αυτήν, μπορείς να φτάσεις σε ένα εξαιρετικό επίπεδο χωρίς καμία επιπλέον βοήθεια. Μεγάλο κομμάτι των ασκούμενων, λόγω ανεπαρκούς ή λάθος πληροφόρησης, ξεκινούν με τα συμπληρώματα σαν βάση και δεν ασχολούνται με το τι άλλο τρώνε μέσα στη μέρα, που είναι στην ουσία το μεγαλύτερο κομμάτι του αποτελέσματος. Και δεν είναι μόνο το τι τρώνε, αλλά και το πότε και το πόσο, που έχουν την δική τους σημασία. Όλα τα μακροσυστατικά που περιέχονται στις τροφές (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα) είναι τα δομικά στοιχεία που θα χτίσουν το αποτέλεσμα σου. Μέσα από την σωστή διαχείριση αυτών των στοιχείων θα καταφέρεις να αυξήσεις την μυική σου μάζα, να μειώσεις το λίπος σου και ταυτόχρονα να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με τα συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής και ενεργός στην καθημερινότητα σου. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να χρησιμοποιείς κάποιο σκεύασμα αν η διατροφή σου δεν είναι σε σωστό επίπεδο. ‘Ότι σκόνη και να βάλεις σε αυτό το shaker και ότι χάπι και να πάρεις, δυστυχώς δεν θα σε βοηθήσει αν δεν τρέφεσαι όπως χρειάζεται. Ανάλογα με το στόχο σου λοιπόν, απευθύνσου σε έναν ειδικό και οργάνωσε ένα διαιτολόγιο που θα σε βοηθήσει.

Επίσης, πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στους διάφορους χώρους άθλησης, είναι ο ασκούμενος ο οποίος έχει ένα ρόφημα για πριν την προπόνηση, ένα για μετά, ένα κατά την διάρκεια, ένα για πριν τον ύπνο και τρία τέσσερα διαφορετικά χάπια για όλες τις στιγμές της μέρας, και την στιγμή που βρίσκεται στο γυμναστήριο κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να γυμνάζεται. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως για να πετύχεις τον στόχο που θέλεις χρειάζεται να καταβάλεις κάποια προσπάθεια. Νομίζω πως στη ζωή μας για να καταφέρουμε το οτιδήποτε θα πρέπει να κουραστούμε, να παλέψουμε για αυτό. Έτσι και το να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε από την άσκησή μας, δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Πρέπει και εκεί να προσπαθήσουμε και σε κάθε προπόνηση να κάνουμε τις σωστές ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο αποτέλεσμά μας. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι η εύκολη λύση. Η κατανάλωσή τους δεν μας ετοιμάζει για κανένα εξώφυλλο αθλητικού περιοδικού. Είναι αναγκαίο να δίνουμε στο σώμα μας τις απαραίτητες επιβαρύνσεις, ώστε να έχει κάτι στο οποίο να πρέπει να προσαρμοστεί. Αν τελειώνουμε την άσκησή μας χωρίς να έχει συμβεί αυτό, τότε έχουμε χάσει και τον χρόνο μας στο γυμναστήριο, αλλά και τα χρήματά μας στο τοπικό κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής. Κάθε προπόνησή σου μετράει γιατί σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως η δημιουργία ενός προγράμματος άσκησης με την βοήθεια κάποιου ειδικού, αλλά και η τήρηση αυτού του προγράμματος, αποτελούν μονόδρομο για την επιτυχία.

Οπότε, τι καταλαβαίνουμε; Ακολούθησε πρώτα ένα σωστό διατροφικό και προπονητικό πλάνο για ένα χρονικό διάστημα. Όταν σιγουρευτείς πως έχεις κάνει ότι καλύτερο μπορείς και έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο που πραγματικά δεν μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω, τότε ναι, βάλε και κάποιο συμπλήρωμα στο παιχνίδι γιατί τότε είναι που θα το χρειάζεσαι και θα σε βοηθήσει πραγματικά. Το να ξεκινήσεις τη λήψη κάποιου σκευάσματος χωρίς να ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και να στηριχτείς σε αυτό, είναι πραγματικά μια λάθος προσέγγιση στο όλο θέμα και δεν θα σου το πρότεινα. Βεβαίως και θα σου φανούν χρήσιμα κάποια σωστά επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής, όμως πριν μπεις στη διαδικασία να αποκτήσεις κάποιο , σκέψου, κάνεις όλα τα υπόλοιπα σωστά;

All rights reserved J.Gargalianos 2015